Jaunumi | Izbaudi lidojumu | Baloni reklāmā | Der zināt | Arhīvs | Galerija | Vizītkarte

LATVIJĀ 2001


foto: V.Koziols

Janvārī ALTIUS komanda ar gaisa balonu "Rīga" pirmo reizi piedalījās 23. Gaisa balonu nedēļā, kas norisinājās Šveices Alpu pilsētiņā Chateau-d'Oex. Gaisa balonu svētkos, kas ir pilsētiņas gada lielākais notikums, piedalījās aptuveni 100 gaisa baloni no 24 valstīm, to skaitā 15 figūrbaloni un 2 dirižabļi. Festivāla ietvaros starp gaisa baloniem notika rotaļīgas sacensības. Vējainās dienās, kad gaisa baloni nelidoja, svētku garu uzturēja pūķu, izpletņlēcēju un muzikālās grupas "Guggenmusik" priekšnesumi. ALTIUS komanda veica 5 lidojumus, gūstot augstkalnu lidojumu pieredzi un izbaudot Latvijas klimatam neraksturīgus vējus, un piedalījās ekstrēmās tāllidošanas sacensībās "David Niven Cup 2001". Par kausa ieguvēju kļuva Spāņu pilots Josep M.Llado Costa, kas 4 stundu laikā ar gaisa balonu nolidoja vislielāko attālumu.




Piedaloties garās distances sacensībās, 26.janvārī pilots Gunārs Dukšte un navigators Viesturs Koziols sasniedza jaunus Latvijas rekordus lidojumos ar gaisa baloniem. Šis lidojums ilga 2 stundas 46 minūtes, tā laikā tika pārvarēti 105 km un sasniegtais maksimālais augstums bija 4100 m virs jūras līmeņa.

foto: V.Koziols

Atceļā no Alpiem tika veiksmīgi uzsākts ALTIUS projekts "Gaisa balons "Rīga" virs Eiropas valstu galvaspilsētām". 30.janvāra rītā Bernes iedzīvotāji redzēja gaisa balonu "Rīga" lidojumā virs Šveices galvaspilsētas.



Bēdīga vēsts.

Tika atcelts maijā paredzētais Gaisa balonu festivāls, Baltijas kauss.

Neskatoties uz rīkotāju paveikto milzīgo darbu, Baltijas valstīs lielākajam, jau 9 reizes notikušajam festivālam neizdevās piesaistīt nepieciešamos sponsorus. Rīgas domes atteikums sniegt kaut niecīgu finansiālu atbalstu bija nāves spriedums pasākumam.

No 1.līdz 3.jūnijam Cēsīs notika gaisa balonu sacensības "LMT kauss" un tā ietvaros Latvijas 1.čempionāts. Nepiedaloties visiem Latvijas pilotiem, par čempioni tika pasludināta pilote - iesācēja Kristīne Vēvere. Pārsteigums sev un citiem. Lai dzīvo čempione!


Divas Latvijas komandas piedalījās II Pasaules gaisa spēlēs, kas notika Spānijā no 22.jūnija līdz 1.jūlijam. ALTIUS komandu pārstāvēja Gunārs Dukšte ar gaisa balonu "Rīga" un "Latvijas Mobilā Telefona" komandu - Gatis Kalendris ar gaisa balonu "Ezis II".

Aviācijas sporta veidu olimpiādē gaisa balonu sacensībās piedalījās 98 komandas no 31 valsts. Par II pasaules gaisa spēļu uzvarētāju kļuva Masahiko Fujita no Japānas. Veiksmīgi startēja Lietuvas piloti, kuri ierindojās dalībnieku pirmajā pusē.

foto: V.Koziols

Diemžēl Latvijas pilotu rezultāti bija pieticīgi un kopvērtējumā iegūtās vietas: Gatis Kalendris - 84. un Gunārs Dukšte - 86.


Vasarā izdevniecība "Jumava" izdeva Gunāra DUKŠTES un Daiņa ĪVĀNA kopīgi izveidoto grāmatu LĪDZI VĒJIEM. Šī ir pirmā tik apjomīga grāmata latviešu valodā par gaisa baloniem.


"Grūti šo grāmatu ielikt kādā noteiktā plauktiņā, piemēram, pie piedzīvojumu literatūras. Autori savākuši no visa un visiem pa drusciņai, pa stāstam, pa leģendai, pa vērtējumam, pa tehniskam aprakstam, arī zīmējumiem un fotogrāfijām. Gaisa baloni Latvijas debesīs ir parādījušies nesen, un viss, kas saistīts ar šo sportu, ir interesants.

Sākot no to tehniskā apraksta un fizikas likumiem līdz pat ceļojuma un dabas gleznu aprakstiem. Ja gaisa balonu sports īpaši svarīgs ir pilotiem, tad lidojums gaisa balonā - tās ir emocijas, pārdzīvojums katram pasažierim. Par to arī ir stāsti, kas sākas ar vārdiem, ka to nemaz nevar izstāstīt, un fotogrāfijas, kurās ir laimīgas acis un priecīgi smaidi."(Grāmatu apskats, "Diena" 1.augusts 2001.- 13.lpp.)


Lasi arī Kristīnes Matīsas publikāciju par Vēja filozofijas radīšanu laikrakstā Neatkarīgā rīta avīze 2001.gada 17.septembrī.


Turpinot lidojumu sēriju "Gaisa balons "Rīga" virs Eiropas valstu galvaspilsētām" augustā Rīgas vārds tika ierakstīts Stokholmas debesīs.


Latvijas vēstniecības ielūgti, no 13.līdz 15.augustam Gunāra Dukštes pilotētais balons "Rīga" veica 4 lidojumus virs Stokholmas un tās tuvumā. Zviedrijas galvaspilsētu no putna lidojuma skatīja latviešu izcelsmes Zviedru Militārās akadēmijas rektors, ģenerālis Kārlis Neretnieks ar kundzi,

foto: J.Dripe

Zviedrijas Ārlietu ministrijas diplomāts Svens-Olof Peterssons ar kundzi, Latvijas vēstnieks Zviedrijā Jānis Dripe ar ģimeni un Latvijas vēstniecības Stokholmā darbinieki.


Klubs ALTIUS īpaši pateicas Jānim Dripem un vēstniecības darbiniekiem par sirsnīgo uzņemšanu un sadarbību projekta īstenošanā. Izsakām pateicību uzņēmējam Jānim Andersonam un zviedru gaisa balonu pilotam Torem Vandelam (Tore Wandel) par sniegto palīdzību lidojumu organizēšanā.


foto: V.Koziols

Gaisa balonā virs Latvijas plāno pacelties Everesta augstumā

Rīga, 2001.gada 18.okt., LETA. Gaisa balonu pilots Gunārs Dukšte uzsācis īstenot projektu "Latvija 8848", kas paredz ar gaisa balonu "Rīga" tepat Latvijā pacelties pasaules dižākās virsotnes Everesta - 8848 metru - augstumā. Dukšte aģentūru LETA informēja, ka Latvijas aeronautikas jaunais rekords tiks sasniegts vairāku lidojumu sērijā gada laikā, pakāpeniski palielinot pacelšanās augstumu. Pēc pilota domām, tas būs nopietns gaisa kuģotāja meistarības un viņa ceļabiedru izturības un veiksmes pārbaudījums. Pirmais lidojums, pārvarot 5000 metru robežu, notiks šīs nedēļas beigās, ja vien tam būs piemēroti laika apstākļi. Pie patlaban prognozētā ziemeļu, ziemeļrietumu vēja virziena, lidojums varētu sākties Cēsu apkārtnē un maksimālo lidojuma augstumu gaisa balons sasniegtu virs Alauksta ezera Piebalgā. Unikālajos lidojumos no vaļēja lidgroza lieliski pārskatāma būs ne tikai Latvija, bet visa Baltija. Š.g. janvārī Alpos Gunārs Dukšte veica lidojumu 4100 metru augstumā, kas šobrīd ir Latvijas labākais sasniegums.


21.oktobra agrā rītā netālu no Raunas gaisa balons "Rīga" uzsāka iecerēto rekordlidojumu. Lidojumā devās pilots Gunārs Dukšte un navigators Viesturs Koziols. Vienlaicīgi Latvijā pirmo reizi notika gaisa balonu tāllidojumu sacensības “Lielais leciens", kuru idejas autors bija Gunārs. Negaidīti lielais augšējā vēja ātrums (3km augstumā tas pārsniedza 80km/h) liedza iespēju sasniegt jaunu Latvijas augstuma rekordu un balons, pēc 3750 metru fiksēšanas, sāka samazināt lidojuma augstumu. Toties, salīdzinoši neilgajā 2st.un 30min. lidojumā, šķērsojot Piebalgu un

foto: V.Koziols

piezemējoties pie Jēkabpils, tika veikts 94,5km attālums, kas Gunāru un balonu "Rīga" izvirzīja "Lielā leciena" līderos.


Cenšoties uzlabot "Rīgas" rezultātu, LMT gaisa balonu pilots Gatis Kalendris nākamajā dienā veica lidojumu no Mālpils līdz Limbažiem, 6st. 30min. pievarot 68km attālumu. Gata izturība lidgrozā vainagojās ar jaunu Latvijas gaisa balonu lidojuma ilguma rekordu.


foto: A.Linarts

Turpinot īstenot ieceri skatīt Latviju no Everesta augstumiem, Gunārs Dukšte 24.oktobrī sasniedza jaunus Latvijas augstuma un distances rekordus lidojumos ar gaisa balonu. Gaisa balons "Priekā!", kura sponsors ir energobūvuzņēmums "Remus", uzsāka lidojumu Brutuļu pagastā netālu no Smiltenes. Ideālos laika apstākļos, jau pēc 53 minūtem balons atradās 5 kilometru 200 metru rekordaugstumā virs Ineša ezera Piebalgā. Lai arī uz zemes valdīja gandrīz bezvējš, augšējās gaisa plūsmas nesa balonu ar 106km/st. lielu ātrumu, kas arī uzskatāms par savdabīgu neoficiālo ātruma rekordu. Lidojuma otrā daļa, no Pļaviņām virzoties uz dienvidiem, noritēja nesteidzīgi un nelielā, aptuveni 500 metru augstumā, apzinoties, ka Lietuvas robežas tuvums liegs sasniegt maksimāli iespējamos rezultātus ilgumā un pārvarētajā attālumā. Tomēr, piezemējoties Ritē, netālu no Neretas, pēc 4 stundu 40 minūšu ilga lidojuma bija pārvarēts 144 kilometru attālums, kas bija jauns nolidotās distances rekords. Vienlaikus Gunārs saglabāja savu līdera pozīciju Latvijas gaisa kuģotāju sacensībās "Lielais leciens".


Sacensībām noslēdzoties, otro vietu "Lielajā lecienā" ieņēma Gatis Kalendris, kurš ar LMT balonu nolidoja 68 kilometrus, bet trešo vietu izcīnīja Sandis Kalējs, nolidojot ~30km distanci.