Jaunumi | Izbaudi lidojumu | Baloni reklāmā | Der zināt | Arhīvs | Galerija | Vizītkarte

LATVIJĀ 2002



Šveices zelts no Alpiem! No 19.līdz 27.janvārim, piedaloties pasaulē populārākajā gaisa balonu ziemas festivālā "24'eme Semaine de Ballons" Šveices Alpu pilsētiņā Chateau-d'Oex, Gunāra Dukštes pilotētais gaisa balons "Rīga" izcīnīja godalgotu vietu un balvā saņēma svētku sponsora "Banque Cantonale" pasniegto 999,9 raudzes zelta monētu.

Atraktīvais gaisa balons "Rīga" veica 6 lidojumus un piedalījās nakts uzvedumā "Balonu uguņošana", kārtējo reizi iegūstot lielu publikas, preses fotogrāfu un televīzijas operatoru uzmanību. Balons "Rīga" bija starp tiem gaisa kuģiem, kas, attēloti svētku afišā un programmas bukletā, pilsētiņas veikalu skatlogos un pat Japānā izdotā kalendārā, aicināt aicināja visus doties uz krāšņajiem balonu svētkiem.

Diemžēl komandai neizdevās pilnībā izbaudīt Alpu izaicinājumu, jo laika apstākļu dēļ tika atceltas ekstrēmās tāllidojuma sacensības "David Niven Cup".

Sadarbībā ar Vides filmu studiju, ir sagatavota videofilma, lai gaisa balonu krasainībā, Alpu skaistumā un augstkalnu lidojumu piedzīvojumos dalītos ar tiem, kas to nevarēja izbaudīt klātienē.


No 6.līdz 9.martam Rīgā notika Starptautiskās Aviācijas sporta federācijas (FAI) gaisa balonu komisijas (CIA) gadskārtēja konference. Konferences darbā piedalījās pārstāvji no 37 valstīm.

Latvijas oficiālais pārstāvis konferencē bija ALTIUS valdes priekšsēdētājs, Latvijas Aerokluba prezidents, Viesturs Koziols. Pasākuma norisei aktīvi sekoja arī Latvijas gaisa balonu sporta savienības dalībnieki.

Plašāka informācija par FAI/CIA darbību pieejama tās mājas lapā www.fai.org


FAI/CIA, novērtējot 2001.gadā sasniegtos rezultātus, piešķīra Sudraba žetonu Latvijas pieredzējušākajam gaisa balonu pilotam Gunāram Dukštem.

Dimanta, Zelta un Sudraba žetonus FAI/CIA piešķir par noteiktiem uzrādītajiem lidojuma augstuma, attāluma, ilguma un precizitātes rezultātiem, pilotējot gaisa balonus.

Atzinību izpelnījušos rezultātus Gunārs sasniedza, uzsākot īstenot projektu "8848" jeb "Latvija no Everesta augstuma", kura mērķis ir ar gaisa balonu virs Latvijas pacelties 8848 metru augstumā.

Gunārs ir pirmais no Baltijas valstu pilotiem un trīsdesmit piektais pasaulē, kuram, gandrīz gadsimtu ilgajā FAI darbības vēsturē, ir piešķirts Sudraba žetons.



Vairāki Latvijas gaisa baloni 4.aprīlī pulcējās Doma laukumā, kur tieši pirms 10 gadiem - agrā 1992.gada 4.aprīļa rītā, savam pirmajam lidojumam pacēlās gaisa balons "Vinnijs". Tas bija sākums mūsdienu Latvijas gaisa kuģošanai.


Šodien Latvijas gaisa kuģu floti veido gaisa baloni - "Vinnijs", "Zefīrs", "Coca-Cola", "LMT Ezis", "Daugava", "Vinnijs2", "LMT Ezis2", "Rīga" un "Priekā!".


Diemžēl negaidītais slapjais sniegs tiem neļāva atzīmēt apaļo 10 gadu jubileju ar kopīgu lidojumu, lai gaisa kuģu romantiku un lidojuma prieku dāvinātu rīdziniekiem!



foto: V.Paeglis


ALTIUS un Latvijas institūts, turpinot sadarbību projekta "Gaisa balons LATVIJA" ietvaros, 22.maija vakarā viesojās Dzērbenes pagastā, kur tikās ar Jetti Užāni, vai kā viņu bieži dēvē, Cimdu Jettiņu.

Jettes Užānes adījumi tapuši par unikāliem, savdabīgiem un neatkārtojamiem mākslas darbiem. Viņas dūraiņi ir ne tikai valkājami,

bet arī skatāmi.

Vakara gaitā Jettiņa ne vien stāstīja par dūraiņu rakstu ideju rašanos, bet arī izrādīja daļu no darbiem, kuros ieadījusi savu dvēseli, bagāto fantāziju, domas un pasauli, kas

foto: O.Kalniņš

atrodas apkārt - kokus, puķes, ainavas, cilvēkus, dziesmas un pasakas.

Savukārt, viesi nodemonstrēja līdzatvesto gaisa balonu "Rīga" un deva iespēju Jettiņai piepildīt senloloto sapni - pacelties virs zemes un ierasto apkārtni aplūkot no putna lidojuma augstumiem.

Sirsnīgā tikšanās noslēdzās ar vienošanos, ka Jettiņa savu rakstu "ieadīs" arī jaunā gaisa balona LATVIJA zīmējumā.


Maijā ALTIUS un Latvijas institūts kopīgi izsludināja ideju konkursu par gaisa balona LATVIJA dizaina risinājumu. Konkursā tika meklētas interesantas idejas attēla sižetam, krāsu salikumam, zīmēm vai simboliem, kuri varētu tikt attēloti uz Latvijai veltītā gaisa balona.


Kopumā konkursam tika iesniegti 42 darbi no dažādām Latvijas malām. Žūrijas komisija vienojās galveno balvu piešķirt 14 gadus vecajam rīdziniekam Mihailam Mitrofanovam par ideju uz gaisa balona LATVIJA attēlot ugunskuru, ap kuru, rokās sadevušies, dejo priecīgi ļaudis. Otro un trešo vietu dalīja un kā balvu lidojumu gaisa balonā saņēma Sandra Anšica no Kuldīgas rajona Gudenieku pagasta par ideju gaisa balons – "Zemene" un Ingrīda Stepule no Rīgas par ideju gaisa balons – "Medus pods". Jūnijā laureāti ieradās Latvijas institūtā, lai saņemtu balvas un iepazītos ar ALTIUS pārstāvjiem, kuri turpinās strādāt pie projekta īstenošanas.


Jūnija sākumā ALTIUS komanda - Arta Slavinska, Jānis Andersons, Mārtiņš Briģis un pilots Gunārs Dukšte, pārstāvēja Latviju Ziemeļvalstu gaisa kuģotāju sacensībās "Nordic Balloon Cup", kas notika vienlaikus ar Stokholmas 750 gadu jubilejas svinībām, un mājup pārveda orģinālu mākslinieces Ulrikas Hidmanas-Vallēnas (Ulrika Hydman-Wallien) veidotu Zviedrijas stikla kausu, kuru saņēma par sacensībās izcīnīto 2.vietu.

Latvijas komanda aiz sevis atstāja Norvēģijas, Somijas un Dānijas gaisa kuģotājus, piekāpjoties tikai Zviedrijas pieredzējušajiem pilotiem.

Pirmo reizi rīkotās sacensības "Nordic Balloon Cup" aizritēja ideālos laika apstākļos. Kopumā notika 4 lidojumi. Ik vakaru Stokholmas centrālajai daļai pārslīdēja vairāk kā 20 baloni, kas tuvojoties Zviedrijas karaļa pilij "pikēja" uz tai iepretim uz ūdens izvietoto sacensību mērķi.

Neskaitāmi tūkstoši Stokholmas jubilejas svētku dalībnieki, kuri pulcējās pie daudzajām krastmalās, skvēros, laukumos un ielās izvietotajām skatuvēm, kļuva arī par aizraujošo gaisa kuģotāju sacensību aculieciniekiem.

Oficiālie "Nordic Balloon Cup" rezultāti:

1.vieta

Zviedrija

320

punkti

2.vieta

Latvija

252

punkti

3.vieta

Norvēģija

252

punkti

4.vieta

Somija

204

punkti

5.vieta

Dānija

183

punkti



foto: arta


Dagdas ikgadējo novada svētku ietvaros no 26.līdz 28.jūlijam notika Starptautisks gaisa balonu salidojums FENIKSS. Fenikss - ugunīgi sarkans, teiksmains putns, kam piemīt nemirstības, mūžīgās atjaunošanās un atdzimšanas spēks, ir Dagdas pilsētas simbols.


Ideālos laika apstākļos notika visi plānotie gaisa balonu lidojumi, kā arī balonu nakts spīdēšana Dagdas muižas parkā.

Tūkstošiem Latgales iedzīvotāju un daudzajiem svētku viesiem prieku un gaisa balonu romantiku dāvināja piloti:

-

Gunārs Dukšte ar gaisa balonu "Rīga"

-

Janos Kovacs no Ungārijas ar gaisa balonu "Degaz"

-

Valts Titavs ar gaisa balonu "Zefīrs"

-

Mihails Bakanovs no Krievijas ar gaisa balonu "Coca-Cola"

-

Gatis Kalendris un Ģirts Vilks ar gaisa balonu "Priekā!"

Paralēli gaisa balonu lidojumiem, paraugdemonstrējumus sniedza motodeltaplāni un paraplāni, panorāmas lidojumus veica lidmašīna "Vilga".


Minot vēja mīklas, piloti sacentās par galveno balvu - oriģinālu kristāla balvu "Fenikss 2002". Balvas autore, māksliniece Anitra Bērziņa darbā simboliski atspoguļojusi Feniksa olu - mūžīgās atjaunotnes un nemirstības, pilnības un cerības zīmi zilā - cerību krāsā, ko aptver kristāla dzidrums un gaisa vieglums.

Pēc 4 lidojumiem ar 7 sacensību uzdevumiem par uzvarētāju kļuva Ungārijas pilots Janos Kovacs. Sīvā cīņā 2.vietu izcīnīja Gunārs Dukšte, par vienu punktu kopvērtējumā apsteidzot Mihailu Bakanovu no Maskavas.

Pirmo reizi Latvijā notiekošas gaisa balonu sacensības veiksmīgi novadīja tikai Latvijas tiesnešu komanda Kārļa Skrastiņa vadībā.


Svētkos viesojās un AVE SOL lidojumu sērijas ietvaros gleznaino, zilo ezeru zemi Latgali no putna lidojuma vēroja arī arhibīskaps Jānis Vanags un gleznotājs Jāzeps Pīgoznis.


ALTIUS pateicas Dagdas pilsētas domes priekšsēdētājai Janīnai Tukišai, Dagdas vidusskolas direktorei Zinaidai Konošonokai, A/s "Remus" prezidentam Gunāram Seņavskim, gaisa balonu sacensību direktoram Kārlim Skrastiņam un visiem pārējiem, kas palīdzēja Dagdas pilsētas 10 gadu jubileju pārvērst vienreizējā notikumā!


No 2002.gada 31.jūlija līdz 4.augustam Viļņā notika 6.Starptautiskās gaisa balonu sacensības "Eurocentras 2002" un to ietvaros arī 2.Latvijas čempionāts gaisa balonu sportā. Klubu ALTIUS sacensībās pārstāvēja pilots Gunārs Dukšte ar gaisa balonu "Rīga" un komandu - Arta Slavinska, Velga Trautmane un Mārcis Priede.

Latvijas pilotu konkurencē Gunārs izcīnīja 2.vietu. Par Latvijas čempionu kļuva LMT pilots Ģirts Vilks.


ALTIUS komanda un pilots Gunārs Dukšte ar gaisa balonu "Rīga" augusta nogali aizvadīja Francijā, kur notika 15.Pasaules gaisa balonu čempionāts. Tik augsta līmeņa sacensībās pirmo reizi piedalījās vēl divi Latvijas piloti - Ģirts Vilks un Valts Titavs. Spraigajā pasaules 99 labāko pilotu konkurencē Gunārs izcīnīja 56.vietu, savukārt Ģirts un Valts ierindojās attiecīgi 80.un 98.vietās.

foto: R.Pipars

Ar sacensību uzdevumiem un rezultātiem, foto galeriju, intervijām ar sacensību dalībniekiem un līdzjutējiem var iepazīties mājas lapā www.2002worldsballoons.com


foto: A.Linarts

2002.gada pirmie Ziemassvētki

foto: A.Linarts

Rīts

Saullēkts Mirdzums

Prieks Draugi

Sarma

Klusums Miers

Skatiens Horizonts

Lidojums!

Ziemassvētki!