Jaunumi | Izbaudi lidojumu | Baloni reklāmā | Der zināt | Arhīvs | Galerija | Vizītkarte

LATVIJĀ 2003



2003.gada janvārī Ceļotāju kluba ALTIUS komanda atgriezās no Šveices, kur jau trešo gadu piedalījās pasaulē populārākajā gaisa balonu ziemas festivālā Semaine Internationale de Ballons, kas jau 25.reizi notika Alpu ieskautajā pilsētiņā Chateau-d'Oex.

Jubilejas festivālā piedalījās vairāk kā 100 gaisa baloni. Īpašo viesu vidū bija arī pasaules gaisa kuģošanas leģendas, pirmie zemeslodes aplidotāji balonā - Bertrāns

foto: Gunārs

Pikārs (Šveice) un Braiens Džons (Anglija), kā arī slavenais ASV dēkainis Stīvs Fosets.


Gunāra Dukštes pilotētais gaisa balons Rīga ar Latvijas galvaspilsētas torņu siluetiem un ģerboni veica 5 lidojumus un ar savu atraktivitāti kārtējo reizi izpelnījās pastiprinātu publikas, preses fotogrāfu un TV operatoru uzmanību.

Diemžēl, arī šajā reizē laikapstākļi un valdošais vēju virziens liedza iespēju īstenot iecerēto ekstremālo Alpu galvenās grēdas pārlidojumu. ALTIUS komanda, tāpat kā nedēļu ilgo svētku gandrīz 100 000 apmeklētāji, izbaudīja Alpu ielejas Pays d'Enhaut skaistumu un daudzo balonu krāsainību.


Pasākums V.Koziola un G.Dukštes skatījumā caur foto objektīvu.


foto: A.Ieviņš

Turpinot īstenot ieceri skatīt Latviju no pasaules dižākā kalna Everesta (8848m) augstumiem, Gunārs Dukšte 16.februārī, paceļoties 6098 metru augstumā, sasniedza jaunu Latvijas rekordu lidojumos ar gaisa balonu.

Gaisa balons "Rīga", lidojumu uzsāka Gaujas ielejā pie Siguldas un jau pēc 72 minūtēm virs Ropažiem tika sasniegts jaunais rekordaugstums.

Lai arī svētdienas rītā termometrs rādīja gandrīz -20C, tomēr laikapstākļi gaisa balona lidojumam bija tuvu ideāliem - mierīgs piezemes vējš un debesīs neviena mākoņa. Savukārt, augšējās gaisa plūsmas (virs 4 km) balonu nesa ar 60 - 70 km/st. lielu ātrumu un pilotam neļāva garlaikoties un pārāk ilgi priecāties par fantastiskajiem skatiem, pārlūkojot gandrīz visu Latviju - no Alūksnes austrumos, līdz Kolkas ragam rietumos.


Ekstremālā ceļojuma noslēguma daļa, apmetot loku virs Rīgas HES ūdenskrātuves, noritēja nesteidzīgi un nelielā, aptuveni 300 metru augstumā, balonam piezemējoties pie Saulkalnes pēc 2 stundu un 4 minūšu ilga lidojuma.

Latvijas pieredzējušākā balonu pilota nākamais starpfinišs ceļā uz Everesta augstumu būs 7 kilometru robeža, ko iecerēts sasniegt kādā no šī gada ziemas lidojumiem.


... bet kā visssss notika, lasiet pilota ceļojuma aprakstā.


foto: A.Liepiņš


foto: A.Liepiņš

5.maijā Siguldā, Gaujas senlejā, Cēsu sanatorijas internātskolas bērniem tika dāvāts lidojums ar gaisa balonu.


Šis bija viens no Pasaules astmas dienu pasākumiem, kuru rīkoja Latvijas Astmas un alerģijas biedrība sadarbībā ar GlaxoSmithKline, Alibi Mārketings un Ceļotāju klubu ALTIUS.

Gaisa balons - tīra un svaiga gaisa simbols,

jo ne tikai medikamenti, bet, galvenokārt, svaigs gaiss, veselīgs dzīvesveids un

foto: A. Liepiņš

norūdīšanās var uzlabot astmas pacientu veselību.

Visi klātesošie Cēsu Meža skolas bērni varēja izbaudīt pacelšanos atsaitētā gaisa balonā un 4 laimīgie doties brīvā lidojumā.


Gaisa balonā "Rīga" kopā ar pilotu Gunāru lidoja Vineta un Guntis, kas pēc lidojuma noslēguma Eikažu tuvumā ieguva grāfu fon Eikaži titulus.


Astma - hronisks alerģisks iekaisums bronhos. Lēkmju laikā ir apgrūtināta elpošana, dažkārt tiek zaudēta spēja izelpot un slimnieks smok. Sevišķi smaga lēkme var beigties letāli.

Lēkmes var izraisīt dažādi alergēni - dzīvnieku spalvas, ziedputekšņi, pelējuma sporas, putekļi, sadzīves ķīmija un pat smēķētāja apģērbs, kas piesūcies ar cigarešu dūmu smaku.


ALTIUS aicina NESMĒĶĒT, lai ikviens var elpot!



foto: A.Linarts


Vienlaikus ar drudžaini skaļajām Eirovīzijas dziesmu konkursa norisēm, romantiski klusināta prieka un labestīgu emociju noskaņās no 22.līdz 25.maijam aizvadīti arī Gaisa balonu svētki "RĪGAS VĪZIJAS"!


Laika apstākļi bija labvēlīgi četru lidojumu un balonu nakts spīdēšanas sarīkošanai.

Iekrāsojot Rīgas debesis, gaisa baloni sveica pilsētu un aicināja ikvienu rīdzinieku uzsmaidīt un justies kā svētku dalībniekam.


Sacenšoties par Rīgas domes un sponsoru dāvātajām balvām, piloti savus gaisa kuģus stūrēja gan mākoņu augstumā, gan Daugavas ūdeņu līmenī.


foto: A.Linarts




Pateicamies visiem, kas palīdzēja svētku sagatavošanā un to veiksmīgā norisē!


Mūsu partneri un atbalstītāji:

WESS MOTORS


Latvijas Civilās Aviācijas administrācija, ecco, Bosch un Viva Color.


No 2003.gada 30.maija līdz 1.jūnijam Siguldas pilsētas svētku programmas

ietvaros notika Gaisa balonu salidojums - sacensības SIGULDAS BALVA

Pēc dažu gadu pārtraukuma, romantiskie gaisa kuģi ar savu atraktivitāti atkal iepriecināja Siguldas un apkārtnes

iedzīvotājus un pilsētas viesus.

foto: G.Andrulis

Maijs ir Latvijas gaisa kuģotājiem nozīmīgs mēnesis, jo tieši maijā pirms 11 gadiem Latvijas pirmais gaisa balons "Vinnijs" Siguldas apkārtnē uzsāka regulārus lidojumus.

Atzīmējot šo jubileju, sestdienas vakarā notika Latvijas gaisa balonu parāde, kad vienotā ierindā nostājās Latvijas gaisa baloni.


Salidojuma laikā notika visi 4 plānotie lidojumi. Pilotu sacensībās, kuras vadīja Kārlis Skrastiņš no Cēsīm, Siguldas balvu izcīnīja pilots Ģirts Vilks, bet Latvijas gaisa balonu sporta savienības īpašo balvu saņēma pilots no Lietuvas Gintautas Mockaitis.


ALTIUS izsaka pateicību visiem, kas palīdzēja veiksmīgā svētku norisē!

Uz tikšanos Siguldā!



foto: N.Riabtsev

No 9.līdz 16.augustam Lietuvas galvaspilsētā Viļņā noritēja 13.Eiropas čempionāts gaisa balonu sportā.


Gunārs Dukšte, lidojot ar gaisa balonu PRIEKĀ!, kura sponsors ir SIA "Remus", 68 pilotu konkurencē ierindojās 14.vietā. Latvijas gaisa kuģošanas vēsturē tā ir līdz šim labākā Latvijas pilotu izcīnītā vieta tik augsta līmeņa sacensībās!


Par čempionu kļuva Vācijas pārstāvis Uve

Šneiders (Uwe Schneider), sudrabu izcīnīja

foto: A.Repsys


ungārs Šandors Vegs (Sandor Vegh), bet

3.vietā - Jans Timmers (Jan Timmers) no Beļģijas.

Otrs Latvijas pilots Gatis Kalendris ar gaisa balonu LMT palika 62.vietā.


Nākošais Eiropas čempionāts notiks Ungārijā 2005.gadā.


Papildus informācija par čempionātu pieejama mājas lapā www.ballooning.lt.

foto: N.Riabtsev

Aizvadītais pasākums foto attēlos no ALTIUS un LMT arhīviem.